Fietsen met Fred

Ga mee fietsen met Fred

Welkom op de blog van Fred van Doorn

Inhoud homepage

  • wie ben ik
  • links naar gereden routes en gebieden
  • navigatie en techniek
  • overnachtingen
  • stroomvoorziening onderweg


Wie ben ik

Na ruim 20 jaar gewerkt te hebben als zelfstandig aannemer (woningaanpassingen voor ouderen en gehandicapten) en 4 jaar als zelfstandig touroperator voor safari reizen naar Tanzania en Kenia, doe ik het even wat rustiger aan. Met mijn bijna 30 jaar oude randonneurfiets (Vittorio uit Heerhugowaard) herontdek ik Nederland. Maar wel fietsen 2.0!!
Geen stapel geplastificeerde kaarten meer mee, maar een aantal handige navigatie-apps op mijn mobiel. 



Lekker buiten in beweging zijn, genieten van het landschap, is altijd mijn passie geweest. Ik laat graag zien met dit blog dat er nog veel mooie en rustige plekjes te vinden zijn en ik hoor graag uw reactie.


Ik zou het leuk vinden om in contact te komen met anderen die mijn passie delen. Laat een bericht achter op de blog of bel/app mij op +31654286097.

Routes tot nu toe

Mijn plan was om in 2018 alle provincies in Nederland aan te doen. Dankzij het aanhoudende mooie weer is dat aardig gelukt. Ik ben van plan om in 2019 wat verder weg te gaan met de fiets. In ieder geval eerst fietsen in de Schotse Highlands!! En daarna naar de bron van de Rijn in Zwitserland. en Maas in Frankrijk. 
Ik zie wel, ik heb geen klok maar wel de tijd.

Je kunt tot nu toe met mij meefietsen in de volgende gebieden:
(klik op de link voor direct doorverbinden)

mijn fietsrondjes in 2019 (bron: Google tijdlijn)
mijn fietsrondjes in 2018 (bron: Google tijdlijn)

Navigatie & techniek

Een aantal handige navigatie-apps op mijn mobiel maakt het fietsen een stuk fijner. Met een waterdichte bevestiging (Quadlock) van mijn mobiel op mijn fietsstuur. En een powerbank in mijn stuurtas, want de accu's van telefoons zijn snel leeg, met het scherm op volle sterkte bij zonnig weer. Trouwens ook bij koud weer.

De gereden routes heb ik vaak samengesteld met de knooppunten-app op mijn iPhone en opgenomen met Strava (de kaartjes) en omgezet in video's vanuit “drone-view” met onderweg toegevoegde foto’s, met behulp van de relive-app. 
Soms plan ik niets en ga ik gewoon fietsen met behulp van de topografische kaart app. Dan laat ik mij verassen door wat ik onderweg tegenkom.
Of ik gebruik een kant-en-klare wandel- of fietsroute van onder andere route.nlNatuurmonumenten, of Wandelnet.
De ICT-ondersteuning is in handen van Antonie van Hulsen.

Voor navigatie over de grenzen heb ik inmiddels een hele mooie oplossing; Pocket Earth, speciaal voor iPhones. Of de OsmAnd-app voor Android mobiels. Met deze (niet gratis, maar heel goedkope) apps kan je gebruik maken van gedetailleerde wereldkaarten waarin als extra laag reeds bestaande mooie fietsroutes zijn opgenomen. En een zoekprogramma voor bijvoorbeeld campings, geldautomaten en winkels. Met deze kaarten kan offline genavigeerd worden, dus er is geen data-verbruik aan verbonden.
Ook kan je je eigen routes vooraf op de computer maken met het heel gebruiksvriendelijke programma Ride-with-GPS. Nadat je een account hebt aangemaakt kan je gratis internationale routes samenstellen en als GPX-file naar je telefoon zenden (of via email openen op je telefoon scherm).
Voor beginners die hulp nodig hebben bij al deze mooie toepassingen, is er een hele goede docent, Johan Blom, die bij je aan huis (tegen een redelijke vergoeding) een persoonlijke cursus geeft en vooraf heel goed uitgewerkt lesmateriaal als powerpoint-bestanden toezendt. 

Overnachtingen

Overnachten op mijn fietsroutes doe ik het liefst ongepland. In de loop van de middag kijk ik wel waar ik ga slapen. Maar ik ben wel voorbereid op de mogelijkheden. Zo ben ik lid van "Vrienden op de Fiets"; met goedkope en leuke overnachtingen bij particulieren. 
Als ik wil kamperen doe ik dat het liefst op terreinen van de NTKC; mooie rustige landgoedjes. Lekker primitief, maar tegenwoordig vaak wel met een oplaadpunt. Of bij "Kamperen bij de Boer". Iets luxer, soms met een winkeltje. Of mooie natuurkampeerterreinen (via "Het Groene Boekje"). Wild kamperen in Nederland mag alleen bij speciale "paalterreinen". Volop keus dus.

Stroomvoorziening

Om onderweg over voldoende stroom voor mijn electronica te beschikken (5W om het stroomverbruik van mijn telefoon, die continu aanstaat t.b.v. navigatie plus extra vermogen voor het opladen van de powerbank in mijn stuurtas) heb ik de volgende opties getest:
  1. Stroomvoorraad meenemen (powerbank)
  2. Onderweg zo min mogelijk stroom gebruiken (offline navigeren, schermverlichting dimmen, telefoon 's-nachts uit en bij kou telefoon bewaren in de slaapzak)
  3. Stroomopwekking met een zonnepaneel. (Mijn Powertraveller levert theoretisch 21W)
  4. Een naafdynamo in mijn voorwiel. (Mijn SON-naafdynamo levert ca. 2,5W - 50% van de stroombehoefte van de telefoon)
  5. Slim laden onderweg (oplader meenemen in restaurants, campings of B&B)
zonnepaneel met powerbank

naafdynamo

koplamp met ingebouwde omvormer en USB-aansluiting

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuid-Limburg

Groningen

Noord-Holland; de Kop en Texel