Naar de oorsprong van Rijn en Maas - Inleiding
Naar de oorsprong van Rijn en Maas - Inleiding
Mijn volgende fiets-kampeeravontuur is een rondrit langs Rijn en Maas.
![]() |
stroomgebied van de rivieren Rijn en Maas |
Deze rondrit brengt mij in acht landen; na Nederland Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Liechtenstein, Frankrijk, Luxemburg en België. Het is de bedoeling dat ik de rivieren volg met af en toe uitstapjes naar het omringende gebied.
De Rijn zal ik stroomopwaarts volgen richting bron; dan doorsteken naar Frankrijk en de Maas zal ik vanaf de bron stroomafwaarts volgen, terug naar huis. De totale rit zal zo'n 2000 km zijn.
Voor mijn navigatie zal ik gebruik maken van pocket-earth maar ook van mijn nieuwe zeer informatieve app van de fietsvakantiewinkel.
De rondrit zal bestaan uit drie onderdelen.
- langs de Rijn naar Zwitserland
- doorsteek naar de Maas
- langs de Maas terug
![]() |
Bron: Radkompass |
Ik zal de rivier de Rijn volgen tot het tijd wordt om af te buigen naar de oorsprong van de Maas. Immers bij Basel buigt de Rijn af naar het oosten richting Bodensee, terwijl ik dan naar het westen wil richting Neufchâteau in Frankrijk, om de bron van de Maas te bereiken. We zien wel.....
Officieel begint de Rijnroute (Rhein Radweg D8 of E15) bij Nijmegen. Immers hier splitst de Rijn zich op in de Waal en het Pannerdensch Kanaal, dat verderop naar het noorden onder Arnhem splitst in de Nederrijn en de IJssel. De Waal stroomt verder naar het westen en houdt zijn naam slechts kort. Verderop bij Woudrichem heet de Waal plotseling Nieuwe Merwede en voorbij de Biesbosch Hollands Diep.
De Maas is standvastiger; de naam verandert niet echt tot datzelfde Hollands Diep waar beide rivieren samenkomen.
Het is goed om nog even samen te vatten dat slechts 2 grote rivieren Nederland instromen, de Rijn en de Maas. Alle andere riviernamen slaan op de vele vertakkingen ten gevolge van de verlegging van stroomgeulen in de rivierdelta, die Nederland geologisch gezien al sinds de laatste IJstijd is.
![]() |
Bron: Geopaden |
Het is niet voor niets dat de Rijn, en ook de Maas, vanuit het zuiden afbuigen naar het westen bij Nijmegen. Dat komt omdat de oorspronkelijke meer noordelijke route honderdduizenden jaren geblokkeerd was door gletsjers, inclusief stuwwallen, die vanuit het noorden aangroeiden en ons land tot aan Nijmegen bedekten.
![]() |
artist impression van stroomgebied Rijn |
![]() |
"Nederland gezien vanuit het ruimtestation ISS. In de reflectie van het zonlicht tekent de rivierendelta zich scherp af tegen het donkere land." (NRC 27 september 2018) |
Reacties
Een reactie posten