Op naar Schotland - Inleiding

Op naar Schotland - 4 weken fietskamperen!!

Inhoud

  1. Het globale route plan
  2. Mijn uitrusting
  3. Geologie van Schotland

1. Het globale route plan

Schotland en Noord-Engeland stonden al lange tijd op mijn bucketlist. Het is tijd om te gaan.

Schotland (bron: Wikipedia)

Mijn globale programma bestaat uit vier etappes:

bron: Google tijdlijn
  1. Oostkust (van Newcastle naar Inverness)
  2. Op zoek naar Nessie (Loch Ness en omstreken)
  3. Natuurparken in de Highlands
  4. Langs de Hadrians Wall (en weer naar huis)

de geplande etappes
De reis is voorspoedig verlopen. Af en toe een ruig landschap en idem klimaat. Een avontuurlijke en uitdagende reis. Fiets en kampeeruitrusting hebben zich prima gehouden en ik heb ca. 2000 km gefietst. Als ik alle hoogteverschillen bij elkaar optel heb ik meer dan de Everest beklommen!!
Prachtige landschappen, vriendelijke mensen en Schotse haggis met bier. Wel veel regen waardoor ik een enkele keer mijn toevlucht tot hotelletjes nam.

2. Mijn uitrusting

Mijn fiets/kampeer uitrusting weegt ca. 20 kilo en is verdeeld over 6 eenheden; 2 voortassen, 2 achtertassen, een stuurtas en een tent. Met Excel heb ik per tas een lijst met artikelen opgesteld inclusief gewicht.
verdeling uitrusting op mijn fiets (in kg)


beladen fiets en opgezette tent

Aangezien ik alleen reis, komt de gehele kampeeruitrusting aan mijn fiets te hangen. De uitgebreide trainingen in april hebben bewezen, dat dit gaat lukken.
Ik navigeer met mijn telefoon op het stuur geklemd. Die verbruikt behoorlijk wat stroom omdat het scherm de gehele dag aanstaat. Onderdeel van de kampeeruitrusting is een zonnepaneel en twee powerbanken voor stroomvoorziening onderweg, naast de naafdynamo in mijn voorwiel. Ook heb ik opladers mee, om te gebruiken tijdens B&B-overnachtingen bij slecht weer. Zie voor meer informatie over stroomvoorziening mijn home page.

3. Geologie van Schotland

Tot in de 18e eeuw geloofde men in het zogenaamde catastrofisme, een beeldvorming dat de aarde geschapen was door chaotische gebeurtenissen, als straf voor de "zonden van de Mensheid", waarna herschepping plaatsvond. Deze zondvloed-gedachte was ingegeven door religieuze motieven. Het was de Schotse geoloog James Hutton die deze opvattingen met wetenschap weerlegde, en daarmee "de vader van de geologie" wordt genoemd.

James Hutton (1726-1797)

Hutton was de bedenker van twee concepten, plutonisme en uniformitarianisme, Hij stelde:
  1. Gesteenten ontstaan door vulkanisme, aangedreven door de warmte uit het binnenste van de Aarde. Hutton veronderstelde een groot vuur in de kern van de aarde.
  2. De aardse geschiedenis kan verklaard worden met dezelfde geologische processen als die we in het heden waarnemen. Geologische processen zijn dus van alle tijden, maar de geologische gebeurtenissen verlopen grillig en niet constant in de tijd. "Het heden is de sleutel tot het verleden".
Hutton was met zijn concepten een van de grondleggers van een wetenschappelijke onderbouwing van de geologie, ging dus in tegen het woord van de Bijbel en ondermijnde daarmee het gezag van de Kerk. De 5 grote massa-extinctie perioden in de geologische geschiedenis, waarbij in relatief korte tijd vele soorten wereldwijd uitstierven, zijn daarmee nog niet verklaard.....
Een bezoekerscentrum nabij Siccar Point, onder Edinburgh, is gewijd aan het onderzoek van Hutton aldaar, ca. 250 jaar geleden. Ik ben van plan daarlangs te gaan. 

Het landschap van Schotland bestaat uit heuvels en bergen; de hoogste berg is Ben Nevis (1345 m). Dit berglandschap heeft een geologische oorsprong. Door botsingen van tectonische platen is Schotland opgeheven, met vulkanische activiteit tot gevolg. Veel resten van oude vulkanen, honderden miljoenen jaren oud, zijn in het landschap terug te vinden. Bijvoorbeeld Castle Rock en Arthur's Seat in Edinburgh; restanten van opgevulde kraterpijpen van oude vulkanen.
Veel dalen hebben een typische U-vorm. Dit heeft te maken met de gletsjers uit de recente ijstijden, die de dalen hebben uitgesleten. Vooral de westkust heeft een fjord-achtig uiterlijk, net als Noorwegen. De heuvelachtige kust heeft diepe insnijdingen en steile hellingen, die zich onder water voortzetten. Ook dit is een overblijfsel uit de IJstijden.

Riftsysteem van Schotland; Highlands, Central Lowlands en Southern Uplands (Wikipedia)

Het gebied op de lijn Glasgow-Edinburg (Central Lowlands) is in geologisch opzicht onderhevig aan een bodemdaling. Het is een riftvallei. Dit gebied wordt ingesloten door twee breuklijnen die globaal zuidwest-noordoost lopen. Dit gebied is rijk aan ijzererts en steenkool. Deze riftvallei is het stroomgebied van een aantal grote rivieren als de Clyde en de Forth.

schema ontwikkeling riftvallei (Wikipedia)

Ten zuiden van deze slenk liggen de Southern Uplands die doorlopen tot in Noord-Engeland als het Penninisch gebergte.

Het deel van Schotland ten noordwesten van Loch Ness heeft een geologisch andere oorsprong; het is onderdeel van Noord-Amerika en is door plaatbewegingen in Schotland gedrukt. Loch Ness en de andere langwerpige meren aldaar liggen bijna op één rechte lijn. Dit heeft een reden. Hier schuren twee geologische platen van de aardkorst langs elkaar. Men noemt dit gebied wel de San Andreasbreuk van Schotland (klik op link voor Youtube video).

Great Glenn Fault (Wikipedia)

Door post-glaciale opheffing veert de bodem van Schotland, evenals die van bijvoorbeeld Scandinavië, nog steeds met enkele millimeters per jaar terug ten gevolge van de indrukking door kilometers dikke gletsjers die ruim 10.000 jaar geleden deze gebieden bedekten.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuid-Limburg

Groningen

Noord-Holland; de Kop en Texel