Gelderland - Veluwe

Gelderland - Veluwe

Inhoud

  • beschrijving van het landschap
  • Dag 1: rondje Nunspeet
  • Dag 2: van Beekbergen naar Garderen
  • Dag 3: radio Kootwijk
  • Dag 4: Nationaal Park Hoge Veluwe
  • Dag 5: Posbank

Beschrijving van het landschap


De Veluwe is de laatste stuwwal die ik met de fiets bezoek dit jaar, na de Utrechtse Heuvelrug, Gaasterland, de Hondsrug, Sallandse Heuvelrug, Montferland resp. Berg en Dal. 


stuwwallen midden Nederland

De stuwwal van de Veluwe ligt ingeklemd tussen de Gelderse Vallei en de IJssel Vallei; in beide beide valleien hebben gletsjers gelegen. De ondergrond van de Veluwe bestaat uit zand en löss; niet erg vruchtbaar dus. In het verleden waren hier "woeste gronden" met uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen en schaapskudden. Daarna, ruim100 jaar geleden, is door Staatsbosbeheer veel naaldhout gepland. Enerzijds om de zandverstuivingen vast te leggen, anderzijds om hout te produceren voor o.a. de mijnbouw (rechte stammen van snelgroeiend hout). Tegenwoordig is een meer natuurlijk gemengd bos aangelegd en is het gebied daarmee aantrekkelijker geworden voor andere flora, fauna en voor toeristen.


Dag 1: rondje Nunspeet

Dit rondje in het noorden van de Veluwe heb ik al in mei gereden maar voeg ik alsnog toe aan deze blog.


rondje Nunspeet





zandverstuiving bij Harderwijk

bloeiend veld bij Ermelo

Zandenplas bij Nunspeet, een voormalige zandwinningsput


Dag 2: van Beekbergen naar Garderen v.v.

Vandaag heb ik mijn intrek genomen bij de familie Vestering in Beekbergen. Een prachtig tuinhuisje met een knusse vliering als slaapkamer.


mijn verblijf bij Yvonne en Ronald Vestering

Mijn fietstocht (vandaag via www.route.nl) bracht mij via bossen, zandverstuivingen en schelpenpaadjes langs mooie plekjes op de Veluwe.


van Beekbergen naar Garderen v.v.



Dag 3: Radio Kootwijk

Radio Kootwijk was een lange golf radio station, gelegen in een afgelegen, relatief storingsvrij deel van de Veluwe, dat begin vorige eeuw werd gebouwd om (in eerste instantie met morse-signalen) te kunnen communiceren met o.a. Nederlands-Indië. Het station is thans in beheer van Staatsbosbeheer.


rondje richting Radio Kootwijk



Eerst heb ik een rondje gereden om Paleis het Loo; thans een grote bouwkeet. Groot onderhoud. Toen langs de Kroondomeinen, ooit privé jachtterrein van het Koninklijk Huis. De bossen worden thans ecologisch beheerd.


ecologisch beheer Kroondomeinen

informatiepaneel Radio Kootwijk

luchtfoto "kathedraal" (bron canon van Apeldoorn)

schema zendmasten Radio Kootwijk

hoofdgebouw; thans in gebruik voor evenementen

detail hoofdingang met "luisteraars" in beton

watertoren van radiostation voor koeling van de apparatuur

watertoren met tank van 85.000 liter

Zes zendmasten van ruim 200 meter hoog werden met elkaar verbonden door antennedraden. Zo ontstond een "schotelantenne" met een diameter van 1200 meter.

informatiepaneel historie gebruik station Nederland

De "ontvanger" op Java had geen antennemasten nodig; de antennedraden rusten hier op vijf kabels van elk bijna twee kilometer lang, die op 800 meter hoogte tussen de bergtoppen zijn gespannen.

informatiepaneel station Nederlands Indië

Later ging men over op de "korte golf", kleinschaliger en energie-vriendelijker. Daardoor werd naast telegrafie ook telefonie mogelijk. Invoering van satellietverbindingen maakte Radio Kootwijk overbodig. Sluiting volgde eind 1998.

gerestaureerde schaapskooi nabij radiostation

Dag 4: Nationaal Park Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een van de 20 Nationale Parken in Nederland. Misschien wel de bekendste. In ieder geval de duurste. Entree €9,50. Maar wel mooi en stil. 
Het landschap is gevormd door wind, ijs en water. Daarna verliep de successie grotendeels door menselijk handelen; van bos naar zandverstuivingen door ongecontroleerde houtkap vanaf de Middeleeuwen, begroeiing met heide, aanplant naaldbos ruim 100 jaar geleden, vervanging door gemengd bos nu.
Helaas heb ik geen wild gezien. Net als in de Serengeti in Tanzania waar ik veel heb rondgereden rust het wild gedurende de dag. Het landschap is wel enigszins vergelijkbaar; open met plukjes bos en spaarzame bodembegroeiing.
De oorsprong van het park ligt bij de aanschaf van landerijen door het echtpaar Helene Müller en Anton Kröller begin 20-ste eeuw, bedoeld als privé jachtterrein. In hun opdracht is jachtslot Sint-Hubertus gebouwd.


rondje van Beekbergen door de Hoge Veluwe






Jachtslot Sint-Hubertus, ontworpen door Berlage

Dag 5: Posbank

Vandaag de laatste rit op de Veluwe; vanuit Beekbergen via Loenen naar de Posbank en via de Woeste Hoeve weer terug.


rondje naar de Posbank




waterval in Loenense Beek


bank ter ere van dhr. Pos, oud-directeur van de ANWB




wildviaduct bij Woeste Hoeve

hoogteprofiel rit Beekbergen - Posbank v.v.; leuke klimmetjes


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuid-Limburg

Groningen

Noord-Holland; de Kop en Texel